Vijftien jaar geleden opende Pakhuis de Zwijger haar deuren aan de Piet Heinkade in Amsterdam-Oost. Het voormalige vriespakhuis en kraakpand is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een uniek platform met dagelijkse programma’s over de stad en het land van morgen én van de creatieve industrie. Een ontmoetingsplek voor progressieve denkers en doeners en een veilig huis voor de noodzakelijke dialoog over urgente maatschappelijke opgaven.

We blikken deze seizoensopening samen met stadmakers, eerdere sprekers, partners, overige Amsterdammers, en ons eigen team terug op wat we in de afgelopen 15 jaar voor de stad en haar bewoners hebben mogen betekenen. Aan de hand van het Nieuw Amsterdam Manifest (met daarin onze 10 ambities) en het in ontwikkeling zijnde Nieuw Amsterdam Akkoord 2022 – 2030 kijken we ook vooruit naar de periode die nog komen gaat. Met daarin nog meer de focus op een duurzame, inclusieve, gezonde, rechtvaardige en veilige stad van, voor en door iedereen!

DossierNieuw Amsterdam Akkoord

PROGRAMMA
We trappen het programma af met een terugblik op de afgelopen 15 jaar Pakhuis de Zwijger samen met de directeur van Pakhuis de Zwijger: Egbert Fransen . Daarna zullen we vooral vooruit kijken naar wat ons dit jaar te wachten staat,  met veel aandacht voor het Nieuw Amsterdam Akkoord 2022 – 2030.

We zullen met verschillende gasten in gesprek gaan over onder andere de volgende onderwerpen:

DE GROENE EN KLIMAATNEUTRALE STAD
Hoe brengen we stad en natuur met elkaar in balans? Specifiek in een tijd dat er meer zal worden gebouwd, de CO2-uitstoot radicaal teruggebracht moet worden en er een noodzaak is om meer klimaatadaptieve ingrepen te realiseren.

DE BLOEIENDE EN CIRCULAIRE STAD
Hoe zorgen we voor een bloeiende stad die niet over de grenzen van mens en planeet heen gaat?

DE RECHTVAARDIGE EN INCLUSIEVE STAD
Hoe zorgen we ervoor dat de stad een plek wordt voor mensen van allerlei verschillende achtergronden, die gelijke kansen krijgen? Ongeacht huidskleur, geaardheid, genderidentiteit, klasse en opleiding?

Los van deze inhoudelijke gesprekken wordt dit openingsprogramma uiteraard omlijst met mooie muziek en inspirerende verhalen en voordrachten.

Dit programma is ontwikkeld door
Charley Fiedeldij Dop
Programmamaker en moderator Democratie en Sociale innovatie | Tegenlicht Meet Up's | WeMakeThe.City
Julia Muller
Programmamaker Onderwijs, FemCity en Inclusieve Stad
Robbert Bovee
Programmamaker Ruimtelijke Stad
Folkert Lodewijks
Programmamaker
Mediapartners
ProgrammareeksSeizoensopening Nieuw Amsterdam